Jak przygotować domowe jedzenie dla psa?

W obecnych czasach mało kto zdobywa się na gotowanie jedzenia dla psa. Aktualnie gotowe karmy są dostępne w wielu miejscach, w związku z tym tego typu rozwiązanie bywa często kontrowersyjne i trudne do wykonania. Dlatego też warto poznać kilka istotnych zasad ważnych podczas żywienia psa na własną rękę.

JAKIE SKŁADNIKI POKARMOWE POWINNY ZAWIERAĆ DOMOWE POSIŁKI PSA?

Dieta czworonoga powinna być całkowicie kompletna i odpowiednio zbilansowana. Dotyczy to zwłaszcza posiłków przygotowywanych własnoręcznie w domu. Żywienie w sposób kompletny oznacza kompozycję wszystkich najważniejszych składników pokarmowych pochodzących z najważniejszych grup. Z kolei dobrze zbilansowana dieta określa właściwe proporcje wszystkich składników pokarmowych. W związku z tym domowe jedzenia psa powinno zawierać:

  • 40% białka;
  • 10% węglowodanów;
  • 50% warzyw;
  • zdrowych tłuszczów;
  • wapnia;
  • kwasów tłuszczowych;

Głównym składnikiem pokarmowym w diecie psa jest mięso i powinno ono stanowić 40% jego diety. W momencie gdy zwierzę nie należy do aktywnie fizycznych osobników, powinno ono spożywać przede wszystkim chude mięso (kurczaka, sarninę – dziczyznę). Mięso jest idealnym źródłem białka, żelaza oraz witamin należących do grupy B. Alternatywą mięsa mogą być jaja lub ryby. Opiekun przyrządzając jedzenie dla psa powinien wybierać ryby takie jak tuńczyk, makrela czy łosoś. One również zawierają olbrzymi ilości białka oraz witamin, których zwierzę potrzebuje, aby jego organizm sprawnie funkcjonował. Także gotowanie psom podrobów jest doskonałym sposobem na dostarczanie mu wszystkich ważnych składników odżywczych. 

Gotowane posiłki dla czworonogów powinny posiadać odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy. Tłuszcz pomaga wchłaniać niezbędne składniki oraz witaminy pochodzące z pokarmów. Dodatkowo różne jego rodzaje wspomagają funkcję mózgu zwierzęcia, jak również zmniejszają stany zapalne w jego ciele. Dlatego warto wykorzystywać takie produkty jak twaróg, jaja oraz siemię lniane.

Reklama

Podczas przygotowywania posiłków dla psa nie można zapominać o owocach oraz warzywach. Są one głównym źródłem dobrych (dla czworonoga) węglowodanów, przeciwutleniaczy oraz mnóstwa witamin. W ten sposób wspomagany jest układ odpornościowy zwierzęcia, układ trawienny oraz wpływają na samopoczucie zwierzęcia.

Idealne dla psa owoce i warzywa to:

  • marchew;
  • groszek cukrowy;
  • fasolka szparagowa;
  • jagody;
  • słodkie ziemniaki;
  • arbuz (bez pestek);
  • truskawki;

Owoce i warzywa, których pies nie powinien spożywać:

  • winogrona, rodzynki i porzeczki;
  • cebula, czosnek i szczypiorek;
  • awokado;
  • brzoskwinie, śliwki, morele oraz czereśnie;
  • grzyby;
  • łodygi pomidora;

JEDZENIE DOMOWE DLA PSA – KIEDY WARTO STOSOWAĆ?

Jeżeli czworonóg jest wybredny w stosunku do gotowych karm, gotowanie psu zdaje się być idealnym rozwiązaniem problemu. Zwierzęta mające ubytki w uzębieniu preferują gotowane jedzenie, ponieważ jego struktura ułatwia im gryzienie i przeżuwanie. Dodatkowo osobniki jedzące przez całe życie posiłki gotowane może wywołać u niego uczucie przyzwyczajenia, w związku z tym będzie odmawiał on spożywania gotowej karmy. 

Psy mające problemy z układem trawiennym (zwykle są to przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego) muszą spożywać karmę delikatną dla ich żołądków oraz jelit. W takim przypadku gotowanie powinno odbywać się według przepisów podanych przez lekarza weterynarii.

Alergie pokarmowe również są dobrym pretekstem, by przygotowywać zwierzęciu posiłki własnoręcznie. Wszelkie objawy uczulenia pojawiają się w głównej mierze na skórze czworonoga. W związku z tym pies drapie się w sposób ciągły, tym samym raniąc swą skórę, często aż do krwi. Najczęstszymi alergenami czworonogów jest:

  • drób;
  • wołowina;
  • wieprzowina;
  • pszenica;
  • soja;
  • nabiał;
  • jajka;

Dlatego też w takim przypadku należy całkowicie wyeliminować składniki uczulające czyli stosować tzw. dietę eliminacyjną.

ZALETY DOMOWEGO JEDZENIA DLA PSÓW:

Jeżeli właściciel przestrzega wszystkich zasad związanych z odpowiednim przygotowywaniem posiłków dla swego pupila, to ten sposób karmienia naprawdę idealnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie zwierzęcia. Domowa dieta bywa jednak trudna. Opiekun musi mocno kontrolować ilość składników podawanych zwierzęciu. Co więcej, ten sposób żywienia sprawdza się tylko u osób mających czas, aby móc psu gotować. To także w pewien sposób wysiłek oraz poświęcenie, jednak patrząc na ten sposób długofalowo – korzyści wynikających z takiego sposobu żywienia jest więcej niż wad. 

GOTOWE JEDZENIE DLA PSA – PRZEPIS KULINARNY:

Krakersy rosołowe 

•2 marchewki 

•4 skrzydełka kurczaka 

•3 żółtka 

•¼ kostki masła 

•kubek śmietany 12% 

•łyżeczka posiekanej natki 

•2 szklanki mąki

Mięso należy ugotować razem z marchewkami. Usuwamy kości oraz chrząstki. Resztę ugotowanego kurczaka miksujemy z surowymi żółtkami oraz natką pietruszki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, do której dodajemy zblendowaną masę, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Następnie zagniatamy ciasto, które w finalnej formie nie powinno lepić się do rąk. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki w celu jego schłodzenia. Kolejnym krokiem jest podzielenie go na części oraz cienkie jego rozwałkowanie. Foremką do ciastek wykrajamy kształty, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku ustawionym na 200˚C.

WADY DOMOWEGO JEDZENIA DLA PSA:

Właściciel nigdy nie ma pewności co do jakości zakupionych produktów. Bywa tak, że sposób przechowywania mięsa całkowicie odbiega zaleceń producenta. To samo dotyczy warzyw czy owoców zakupionych na targu czy ryneczku. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że do ich wyprodukowania używano środki chemiczne używane w sposób niedozwolony. Także chów zwierząt do uboju bywa często kontrowersyjny np. używane są antybiotyki lub ich karmienie odbywa się w sposób nieodpowiedni.

Gotowanie dla psa jest pracochłonne i czasochłonne, ponieważ nie może on spożywać posiłków takich samych jakie zjadają członkowie rodziny. Zwierzęta mają inne potrzeby żywieniowe aniżeli człowiek w związku z tym resztki z ludzkiego obiadu mogą mu mocno zaszkodzić. 

Opiekun musi posiadać odpowiednią wiedzę na temat żywienia psów. Dobór składników oraz zalecana dzienna dawka pokarmowa często bywa trudna do oszacowana. Nieodpowiednio zbilansowana dieta może wywołać otyłość u psa, jak również silne niedobory witaminowe lub niedostatek minerałów.

Przygotowując posiłki czworonogowi ważne jest określenie na tzw. oko jaki okres czasu będą one zdatne do spożycia. Jest to wyjątkowo trudne zadanie, aby w odpowiedni sposób wyznaczyć przydatność do spożycia przygotowane jedzenie w zaciszu domowym.

Najważniejszą zasadą jaką powinien się kierować każdy właściciel gotujący psu to odpowiednia równowaga potrzebnych składników pokarmowych. Jeżeli zwierzę będzie zjadało przede wszystkim duże ilości warzyw i owoców to może okazać się, że jego organizm będzie miał niedobory żelaza czy wapnia. Gdy karmiony będzie on dużymi dawkami białek, zwierzak może tym samym otrzymywać zbyt mało ważnych dla niego węglowodanów lub tłuszczu. Dlatego odpowiednie proporcje wszystkich składników są tym najważniejszym warunkiem, którym opiekun powinien się kierować w trakcie gotowania jedzenia dla psa.

Autor: Malwina Ciździel

Biolog z wykształcenia, pasjonatka zwierząt, miłośniczka przyrody, właścicielka wesołego kundelka - Bułki. "Pamięć długotrwała u świń" to temat jej pracy magisterskiej - zaskakująca przygoda życia. Interesuje ją głównie behawior, dobrostan zwierząt oraz ich mowa ciała. Aktualnie planuje zamieszkać na polskiej wsi.

Reklama

Podobne artykuły

Reklama

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Reklama