Irbis śnieżna pantera – opis rasy

Słyszeliście kiedyś o panterze śnieżnej? Inaczej jest nazywana Irbis. Jest to kot, który jest  tak dumny i dostojny, że z pewnością byłby ulubieńcem Królowej Śniegu. Jego  umaszczenie jest prawdziwie bajkowe, oczy mają cudowny kolor, a kły są ostre niczym  brzytwa. Poznajcie Irbis!  

Pantera śnieżna żyje w Himalajach i na Wyżynie Tybetańskiej, Ałtaju i południowo –  zachodnich Chinach. Jej dom to głównie lasy, stepy i góry do wysokości 6 tys. m n.p.m.  w lecie i 600 m n.p.m. zimą.  

Zima nie jest dla niej straszna. Dzięki niezwykle gęstemu futru i owłosieniu poduszek łap,  jest w stanie pokonać wiele kilometrów w mrozie i wietrze. Nawet jej niesamowicie piękny  i długi ogon (najdłuższy u panter), jest przystosowany do zimnego klimatu, mianowicie  irbis jest w stanie owinąć się nim niczym najcieplejszym szalem.  

Śnieżna pantera – wygląd  

Jest to piękny, masywny kot o krótkich łapach z grubym i długim ogonem, który sięga  nawet 1 metra. Długość ciała irbis to od 75 – 130 cm, wysokość to 50 – 65 cm, a waga  waha się od 35 – 70 kg.  

Maść jest biało kremowa lub szare w czarne albo ciemnobrunatne cętko – pierścienie.  Brzuch irbis jest biały, a futro – długie i gęste. Dzięki swojemu wspaniałemu umaszczeniu  jest w zaśnieżonych górach praktycznie niewidoczna. 

Reklama

Pomimo dużej masy, potrafi skoczyć nawet na odległość 15 metrów. Jest to głównie  zasługą jej mocno umięśnionego i bardzo silnego ogona, który dodatkowo pomaga jej  utrzymać równowagę.  

Ibrys – rozmnażanie 

Irbis jest samotnikiem, łączy się w pary tylko w okresie godowym.  

Reklama

Osiąga dojrzałość płciową w wieku 2 lat, samice rodzą najczęściej od 2 – 4 młodych, a  sama ciąża trwa od 98 – 103 dni. Poród odbywa się w głębokich jaskiniach, które chronią przed złą pogodą i drapieżnikami. Ojciec bierze udział w wychowywaniu maluchów. Małe  pantery piją mleko matki do około 5 miesiąca życia.  

Długość ich życia w niewoli wynosi od 16 – 18 lat.  

Irbis kot – odżywianie 

Pantera śnieżna zjada wszelkiego rodzaju kręgowce, od myszy po dzikie owce, a nawet  udomowione jaki. Bardzo lubi pić krew i mleko zawarte w wymionach przeżuwaczy. 

Dodatkowo pantery śnieżne żywią się koziorożcami, piżmowcami, świstakami, psami i  kozami. Ich tryb życia jest zdecydowanie nocny. Bardzo lubię strome i górzyste zbocza,  które są trudno dostępne dla innych zwierząt. Pantery śnieżne są bardzo ostrożne i  czujne. Prawdopodobnie dlatego są najmniej zbadanym przez naukowców gatunkiem  kotowatych.  

Pantera z azjatyckich gór – tryb życia  

Pantery śnieżne występują samotne lub w małych grupach. Terytorium każdej grupy  zajmuje obszar około 20 kilometrów kwadratowych. Najczęściej koczują na niedużej  części swojego terytorium. Co około 7 – 10 dni wyruszają w drogę. Mogą pokonać każdego dnia do 7 kilometrów, choć zazwyczaj przemieszczają się tylko na odległość 2 –  3 kilometrów.  

Irbisy spotykające innych przedstawicieli swojego gatunku podczas wędrówek, starają się unikać kontaktu z osobnikami tej samej płci, ponieważ może to prowadzić do walk.  

W ogrodach zoologicznych żyje obecnie tylko 200 osobników, a na wolności – zaledwie 5  – 7 tysięcy. Wiele organizacji prozwierzęcych zajmuje się odbudową populacji panter  śnieżnych, między innymi WWF. Polecam wpłacanie każdego miesiąca wybranej kwoty na  choćby WWF (jest to legalna i sprawdzona organizacja), dzięki czemu przyczynisz się do  poprawy losu tych wspaniałych zwierząt i do obudowy ich populacji, która jest niestety na  granicy wymarcia. 

Irbis jest oficjalnie zagrożona wymarciem i znajduje się na liście Międzynarodowej Unii  Ochrony Przyrody i Jej Zasobów.  

Reklama

Znalazła się w tak trudnej sytuacji z uwagi na kurczenie się naturalnych siedlisk i niestety  nielegalne polowania na jej futro i kły. Kości irbis wykorzystuje się w tradycyjnej chińskiej  medycynie.  

Panterę śnieżną można zobaczyć w Polsce. Znajduje się ona między innymi w Łódzkim  Ogrodzie Zoologicznym. 

Co ciekawe, pantera śnieżna zdobi godło wielu ludów tureckich, dla których była i jest  bóstwem płodności i opiekunem dzieci. Umieszczenie jej w herbie ma być symbolem  opieki nad dziećmi Tatarstanu, czyli jego mieszkańcami.  

Irbis jest przedstawiona zawsze na tle czerwonej tarczy słońca, które było kiedyś głównym bóstwem wielu ludów, do dzisiaj ma bardzo pozytywne skojarzenia dla wielu  ludów zamieszkujących tereny syberyjskie. 

Słońce w godle oznacza również szczęście, życie i sukces. Tarcza znajdująca się na  lewym boku zwierzaka ma ochraniać obywateli pod względem prawnym i ekonomicznym.  Podniesiona prawa łapa irbis to tradycyjny heraldyczny, który oznacza znaczenie władzy zwierzchniej. Może również symbolizować rozpoczęcie czegoś „krokiem prawej nogi”, czyli dobry początek Tatarstanu.  

Ostre pazury i zęby irbis oznaczają przede wszystkim gotowość do wystąpienia w obronie  wszystkich tych, którymi się opiekuje i których chroni. Siedem piór w jej skrzydle (mimo  tego, że prawdziwa irbis nie ma oczywiście skrzydeł), symbolizuje zakres działania jej  ochronnej siły, która działa zarówno na ziemi, jak i na niebie. Warto wspomnieć jeszcze o  położeniu ogona, które oznacza dobry nastrój i przyjazne zamiary.

Zapisz się na newsletter!

Autor: Maja Magiera

Opiekunka 3 wspaniałych kotek i jednego kochanego pudelka miniaturki. Przyszła behawiorystka, a obecnie studentka ostatnich lat psychologii. Ma nadzieję stworzyć kiedyś dom tymczasowy i uratować od bezdomności, i samotności tyle zwierząt, ile tylko będzie w stanie.

Reklama

Podobne artykuły

Legrys - hybryda lwa z tygrysem

Jeśli nie słyszeliście jeszcze o legrysie, koniecznie musicie przeczytać ten artykuł! O  narodzinach legrysa usłyszał [...]

Reklama

Czytaj dalej

Kot arabski- opis rasy

Turkmeński kot pustynny jest wyjątkowo piękny i trudno temu zaprzeczyć! Dodatkowo natura wyposażyła go w wyjątkowe [...]

Dodaj komentarz

Reklama